ОГНЯНОВО – прекрасна природа, кристален въздух и лековита вода

Вашата оценка
ОГНЯНОВО – прекрасна природа, кристален въздух и лековита вода

Далеч от градския шум, тълпите от хора, забързаното ежедневие и замърсеността на големия бетонен свят, но близо до сърцето!
Малко китно селце, разположено в Югозападна България, където се срещат четири планини- Пирин, Родопи, Славянка и Стъргач. Невероятно, нали? А още по-невероятно е, че село Огняново е благословено от Бога и с лековита минерална вода, което го прави отлично място за почивка и отдих през всички сезони.

Специфичният микро климат на района е свързан с цъфтенето на акации. Благодарение на въздушни течения във въздуха се разнася невероятен акациев аромат. Заслужава си!

Село Огняново е атрактивно родопско селце, в което гостоприемство е визитна картичка за всеки един негов жител. Родопска идилия, която ще сгрее сърцето и душата ви!

За тези, които обичат да изследват, да приключенстват, да откриват нови места, село Огняново отново е гостоприемно и ще предложи на своите гости много културно-исторически забележителности, обекти и диви кътчета в околността. Съвсем наблизо се намират едни от най-живописните села – архитектурни резервати – Лещен, Долен и Ковачевица, съхранили в себе си българския дух и българското село!

Огняново придоби своята популярност сред балнеолечебните и Спа центрове в България, заради бягството на хората от популярните курорти, добре известни на всички. В последните години там се появиха и хотели, които изпълняват всички изисквания за комфортна почивка.

Огняновските минарални бани се състоят от 24 термоминерални извора с температура на водата 39 -40 градуса по Целзий. Най-известният и най-големият извор тук – Мирото, е част от т.нар. извор Крайречно, който има 2 локализации. Едната обхваща минералните води в района на т. нар. Градски бани, които са на 1,5 км северно от Огняново, а другата е около профилакториум Огняново. Именно тази част е известна като Мирото. Тя се състои от 17 извора, като има два открити басейна. Те са и най-горещите в района с температура около 42 градуса по Целзий. Точно тук е открита и стара римска баня, която днес е обявена за паметник на културата. Крайселско е другият минерален възел, който се нами- ра на на 600 м северно от Огняново в района на т. нар. Селски бани. Тук природата е формирала 7 извора с температура около 16-40 градуса по Целзий. Водите са бистри, безцветни, със слаб дъх на сероводород. Физико-химичният им състав ги характеризира като хипертермални и слабо минерализирани. Според местните минералните води тук лекуват над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяната на веществата, нервни, гинекологични и сърдечносъдови болести.

Накъдето и да се обърнете, ще виждате спиращи дъха гледки, които ще ви носят духовно блаженство и вътрешна хармония.
Насладете се на всички богатства на майката природа, на топлотата на местните хора и на почивката, която сте споделили със семейство, с любим човек или само със себе си.

Ако поне малко съм привлякла Вашето внимание и интерес, и Огняново е успяло да докосне сърцето ви , стягайте багажа при първа възможност. Потопете в тази райска селска идилия!

Изберете България! Изберете българското!