Велинград - родопското СПА съкровище

Вашата оценка
Велинград - родопското СПА съкровище

Велинград е планински курорт известен с прекрасната си природа, екопътеки, природни и исторически забележителности. Богат на традиции и етноложки интереси.
Той е сравнително млад град. Създаден през 1948г с обединението на селата Чепино, Лъджене и Каменица. Името на новосъздаденият град е в почит на една велика българка.
На 16 март 1922г в село Каменица се ражда Величка (Вела) Пеева Пеева. Участничка в Съпротивителното движение по време на Втората световна война, партизанка от Родопски партизански отряд "Антон Иванов" и Партизанска бригада "Чепинец". Тя е деец на Работническия младежки съюз и на Българската работническа партия. Загива на 3 май 1944 година , след 5 часа бой с жандармерията, докато има патрони. Загинала в тази неравна битка, само на 22 години, саможертвата й вълнува поколенията и до днес. Нейният паметник се намира на площад "Възраждане" в квартал Каменица.
Днес нейната къща е централен обект за посещение в Историческият музей на Велинград (основан през 1952г). В музея има три постоянни експозиции - мемориална изложба "Вела Пеева", етнографска изложба "Планината - гостоприемен дом" и изложбата "Великденски писани яйца".

Тази земя не е пропита само с история...Велинград е СПА столицата на Балканите.
Изобилието от минерални води, мекият климат и прекрасната природа привличат тук повече от 200 000 почиващи годишно. Почти през цялата година може да се наслаждавате на слънчеви. дни . Тук рядко падат мъгли. Средната януарска температура е под 2С, а средната юлска е 19С. Зимата е мека с чудесни условия за ски, лятото е прохладно, а есента е топла и приятна.
Най-голямото природно богатство на Велинград са минералните води. Температурата на минералните извори е между 28º-86ºС. Известни са шест термоминерални находища – Чепино, Лъджене 1, Лъджене 2, Каменица, Драгиново и Варварски бани. Бликат около 80 извора, които по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите в Хисаря, Баня и Наречен. Курортът е профилиран за лечение на белодробни, ставни, неврологични и ред други заболявания. Със сигурност там може да намерите едни от най-добрите СПА хотели в страната.

Най-голямата природна гордост на града е Клептуза - най-големият карстов извор в България. Всяка секунда на повърхността му избликват 570 л. ледено студена вода, която образува две езера, вливащи се в Чепинска река. На юг от извора е разположен естествен парк от иглолистни гори с множество маркирани туристически маршрути. В близост се намира местността Свети Спас, която е посещавана от незапомнени времена от хора, свързващи лечебните й свойства със светията на здравето. Посещава се на Спасовден от вярващи с надежда за изцеление.
Няма как да не посетите централният плаж на Велинград. Разполага с 3 басейна - малък много топъл, среден топъл и голям с олимпийски размери. Водата на малкия и средния се сменя всеки ден. Просторно е и с хубава гледка към Боров парк. В комплекса се предлагат чадъри и шезлонги, водна пързалка и паркинг. Там също има заведения за хранене, лекар и спасител.
На 12 километра от града се намира пещерата Лепеница. Дълга е 1525 метра. Лепеница има три етажа. Долният е с дължина 273 м и през него тече подземна река. На втория етаж при дъждовно време се образуват четири езера, а в сухо време езерата са само две. Третият етаж е сух, но недостъпен.В нея се влиза само с водач и специална екипировка, на групи, не по-големи от 10 души. Движението вътре се осъществява само по строго определени маршрути.

Един от любимите ми язовири е Батак. Той е шестият по големина в България. Чувството да си там е невероятно. Още повече вечер, със запален огън и в компанията на един от най-многобройните танцови състави по народни танци. Изграден е на р. Мътница. Това е едно предпочитано място за отдих в планината, сред уют и спокойствие и целогодишна възможност за риболов. На западния бряг на яз. Батак е разположен курорта Цигов Чарк. Летовище Дъното е разположено на другия бряг – то е по-спокойно и тихо от Цигов Чарк. Язовир Батак е наричан още морето на Родопите. Във водите му се лови кефал, костур, толостолоп, червеноперка, както и огромни екземпляри от сом и шаран. Районът е с богата фауна и флора, с доста красиви места, подходящи за пикници и останки от старинни развалини. Всичко това в комбинация с резерватите и водните ресурси са прекрасни условия за развитието на туризма и спортния риболов.

Друг такъв е язовир Доспат. Той е най-големият в язовир в България, а природата около него е приказно красива. Едно от най-големите удоволствия за туристите е разходка с лодка по водите му. Така те могат да се насладят на красотата и на двата бряга.
В язовира има няколко вида риба, включително пъстърва, шаран, червеноперка и е често посещаван от риболовци. По него се карат канута, каяци, риболовни лодки и джетове. Наблизо идват и множество горски животни – сърни, елени. Могат да се видят ята от диви патици и гъски. Мястото е прекрасно за разходки, риболов и детски игри.

Юндола е една от най-живописните местности в България. Намира на около 16 километра от Велинград и до нея се стига по пътя за Банско и Разлог. Името и идва от турската дума "юндол", която означава буквално "пазар на вълна". Местността е идеална за летен и зимен туризъм. На курорта има няколко ски писти, които са оборудвани с влекове, а през зимата снежната покривка се задържа до 80 дни. В района е пълно с иглолистни гори, които са подходящи за туристически преходи през пролетта и лятото.Приятният климат и чистият въздух са идеални за почивка. В курорта има хижи, станции и вили. Построен е и зимен стадион с център за ски бягане и туристическа база.

Няма как да не споменем гостоприемните и благи планинци, които да мига да влязат в сърцето ви. Планината е съхранила в тях както силата и упоритостта на човешкия дух, така и добротата и нежността.
Със сигурност Велинград и района могат да ви предложат една невероятна възстановяваща почивка, в хотели от изключително висок клас, ценящи свойте гости, но и уникални природни гледки на които да се възхитите. Нашите предложения за СПА почивка може да намерите ТУК