Царево - Мичурин - Василико

Вашата оценка 5 от 1 глас

Град Царево е малко градче разположено в Югоизточна България, известно в миналото с имената Василико и Мичурин. Принадлежи към община Бургас и е в близост до град Ахтопол.

Интересно за град Царево е, че се простира се на два малки полуострова, между които е затворен прекрасен малък залив, а бреговата му ивица е доста разчленена. На юг от града се намира връх Папия с 502 м. надморска височина.  Гледката, която се откроява към крайбрежието на град Царево и Странджа планина е великолепна. Като географски дадености, градът е разположен на доста интересно място – между планината и морето. От различните писания на древните историци и съвременните справки имената на селището са били Царево, Василико ( XII век), Василикос (1352 г.), Василико ( до 1934 г.), Царево ( до 1950г.), Мичурин ( до 1991 г.) и днес отново Царево.
 
Любимо място за разходка както на местните жители, така и на туристите, е квартал Василико. 
До 1882 година тогавашното Василико се е разпростирало единствено в границите на днешния квартал Василико. През есента на тази година избухнал пожар, който унищожил селището почти напълно. Жителите решили да построят града си на ново място – на северния полуостров наречен Лимнос. Но една част предпочели да останат на старото място – при нос Кастро. Така постепенно Ново Василико се оформя като административен център на града, а старото място на града се превръща в отделен квартал.
 
Днес Василико е очарователно!  Там се извисява църквата „Успение Богородиччно“. Тя е построена през 1831 година, но сегашният й вид датира от 1895 година. На същото това място е съществувала и по-стара църква с името „Света Троица“. За нея и до днес напомнят няколко съхранени икони от XVIII в. Те са изографисани от зограф Йоан от Ахтопол. Формата на тези икони е много по-малка, били са поставяни в специален иконостас.  Върху иконите са нанасяни корекции от зограф с име Г. Поликсоиду.
В църквата могат да се видят добре запазени икони на Свети Никола от 1885 година. Знае се, че още тогава той е смятан за закрилник на моряците и рибарите. Съхранена е и една икона на Иван Кръстител, надписана от зограф Йоан, както и икона на Свети Спиридон.
 
Паркът около църквата е с великолепни гледки към морската шир. Ние бяхме там и запечатахме морските изгледи от Василико в няколко фотоса, които с удоволствие споделяме с Вас.
 
За всички наши гости в Хотел Hermes Alexandria Club ****, Царево, препоръчваме посещение на това магично място!