А сега на къде? - Гърция/Касандра

Вашата оценка
A сега на къде?
Гърция, Халкидики, Касандра
"Магията на пътуването е в откраднатите моменти между тихите вълни и шумните приятели"

Когато чуя Гърция, най-често си представям пленителните залези на Санторини, с белите си къщи или уникално красивите Родос и Миконос, но днес става дума за Касандра, толкова близко, а толкова далеч както се казва.
Халидики има три ръкава: Касандра - най-западния, Ситония - по средата, и Атон - на изток. Повечето от вас може би са редовни посетители на южната ни съседка и перфектно знаят, че освен бюджетна дестинация, тя има още много плюсове. По-долу ще изброя мойте такива:

1. Невероятни плажове
Aко търсите красиви плажове, това е вашето място, а ако не търсите ще останете приятно изненадани. Морето е чисто и топло, а цветът на водата е невероятен: тюркоазено, синьо, зелено - дори не мога да намеря думи да опиша тези невероятни нюанси. Пясъкът е чист и приятен. Синьото небе. Топлото слънце. Това са думите с които повечето хора биха описали перфектната си ваканция.
Касандра, "първият ръкав", със свойте курорти се счита за най-известният от трите.
Естетвено високият сезон на Халкидики е лятото, но си струва да се замислите за посещение през май или септември - водата по всяка вероятност ше е топла, слънцето ще препича нежно, а и няма да има тълпи от туристи. В тези месеци ще имате целия плаж за себе си. Ще се почувстване наистина специални. А и какво по-хубаво след дългите зимни месеци, от дълга романтична разходка по плажа с поглед замечтан към милионите нюанси на залязващото слънце.

2. Посетете красивите китни села на Халкидики
Как си представяте Гърция, ако никога не сте били там? Предполагам, че всички имаме някакъв вид стереотипи в ума си, базирани на това, което сме виждали по телевизията, в книгите и в Интернет. Мислех си, че цветовете на Гърция са някак монотонни и студени - бяло, сиво, синьо. Наистина греших и с радост го признавам! Минахме през селата около Халкидики и просто се влюбих в цветовете и атмосферата там.
Малко съм обсебена от красиви врати, прозорци и котки, когато пътувам, а в Гърция има много от тях, за да снимам. Наистина е забавно!
Ако не сте сигурни на къде се отправитее, просто попитайте местните и те ще се радват наистина да ви насочат към някои не толкова туристически места. Когато се изгубих на път за Вурвуру местните бяха наситина дружелюбни и полезни. Лесно е да се влюбиш в Гърция!

3. Гастрономия
Много продукти, които се произвеждат на Халкидики, са в основата на средиземноморската диета. Има голямо разнообразие от традиционни продукти, които можете да опитате и повечето от тях са утвърдили областта на световния пазар. Можете да видите тук продуктите подробно и да научите повече информация за тях. Затова по време на посещението си на Халкидики не трябва да се колебаете да опитате традиционни ястия, приготвени с фини местни продукти.
Важно място в културата на гърците заемат рибата и морските дарове. Ще намерите богато разнообразие от ястия хубави пресни морски представители: скариди, калмари, октоподи, раци, миди, стриди, омари и т.н.
Според гръцките обичаи, на посетителите на таверни се предоставя възможност да влязат в кухнята и да посочат рибата която желаят.
Месото и зеленчуците гърците задушават, като ги овкусяват с най-различни подправки: лук, чесън, магданоз, мента, пипер, винен оцет и др. Да не говорим за множеството разядки като дзазики, хтипити, туросалата.
Любимото ми месно ястия е сувлаки (агнешки или свински шишчета)

Kакво е интересно да се види на Касандра:
  • Афитос, очарователно малко селце, което се различава от останалите места на ръкава с каменните си къщи, добре обособена пешеходна зона и невероятни гледки към морето
  • Нос Посиди на западния бряг - пясъчна коса, която се простира на стотици метри навътре в морето
  • Каналът Неа Потидеа - Каналът е изкопан около 4 век от Касандър , по време когато древна Потидеа е процъфтявала
  • Каменната кула в Неа Фокеа от 1407г
  • Малката църква и плаж Агиос Николаос - най-южната точка на ръкава, до която се стига с кола. Църквата не е забележителност, но е добра причина да посетите тази почти недокосната страна на Касандра, толкова различна от оживените курорти.