Девин - където лекуваш тялото и душата...

Вашата оценка
Девин - където лекуваш тялото и душата...

За Девин, красотата на Родопите и това което могат да ни дадат, колкото и да се изпише - малко е.
Любовта към планината, към морето, към различни места е като любовта към хората. Трябва да останеш, да ги опознаеш, да усетиш и да позволиш да се влюбиш. И винаги ще носиш в себе си...
Родопите е планина криеща в себе си много тайни, легенди и чудеса. Със своите гъсти, зелени гори и бистри, буйни реки, тя е била възхвалявана още от древни времена. Наричана от елините „ Ледените планини на траките“, хубостта и е възпявана в чудните песните на Орфей- „ най- големия идеал на земното човечество“.
Имам един любим цитат от "Време разделно":

"Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш - ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи ..., в себе си."

Град Девин е разположен на двата бряга на Девинска река, сред малка хълмиста котловина в сърцето на Западните Родопи.
Историята му започва с древните траки от Одриското царство, минава през Древна Македония, към Римската империя , Византия , Първото българско царство , Латинската империя , Никейската империя , Второто българско царство , феодалните владения на Алексий Слав , Османската империя , та до днешна България . Всички те са допринесли малко или много за културното наследство на Девин.
Освен с богатата си история Девин е известен с многото си минерални извори. Същевременно микроклиматът му е от най-здравословните – скалистите и зелени възвишения предпазват града от студените и силни северозападни ветрове, голям брой слънчеви дни, изключително меки зими, прохладни лета и никакви промишлени замърсители. Близостта на хубавите иглолистни гори, богатите на балканска пъстърва реки, наличието на диви кози (рядкост за Родопите) и не на последно място гостоприемството на местните планинци, дооформят цялостната представа за Девин. Това определя развитието на града като изключително перспективен балнеоложки и планински курорт от национално и международно значение. Изключително популярен е той в скандинавските страни. Има балнеосанаториум и открит минерален плаж.
В града има минерални извори с температура от 37 – 44 градуса. Лечебните свойства на девинската вода са резултат на средната минерализация, високата температура и слаба киселинност. Намира приложение в лечението на заболявания на опорно – двигателния апарат, кожни, сърдечни заболявания, проблеми с нервната система и т.н.

Препоръчвам да посетите екопътека Струилица – Лъката – Калето. В началото й се намира водопад – Самодивското пръскало. Той е един от най – красивите и високи водопади в България. Заставайки пред водната стихия, магическата му сила завладява и омайва, карайки човек да се слее със заобикалящото го изящество и разкош.
В близост до него има девствена поляна, за която древно поверие гласи, че е обитавана от самодиви.
Друг водопад в близост до местност Лъката, е Мечешкия водопад, чието интересно име произхожда от разкази на местните, които твърдят, че в него се къпят мечки. Намира се в края на екопътеката. По целия маршрут човек може да се наслаждава на водно великолепие – планинска бистра вода, която зарежда със свежест и енергия.

Също така пленяващата красота на яз. Въча, би спечелила вниманието ви. Неговата стена е най-високата е България – 144,5 м.. Дължината е близо 18 км. Подходящо място е за риболов. В язовира има много понтони, и около тях може да покарате лодка, водно колело или джет.
На 4 км източно от Девин, намираме една от творбите, на най-великия архитект Природата - скалния феномен "Слона". Представлява интересно каменно образование във формата на слон, което се е формирало в продължение на хилядолетия от природните сили - вътър, дъжд, слънце, земетресения и др.
Панорамната площадка с име "Орлово око" е едно от най-предпочитаните и интересни места за посещение от туристите. . Гледката, която се разкрива от там към Източните Родопи е невероятна, запомняща се и спираща дъха. Разположена е на връх Свети Илия, който е един от най-високите в района. Наименованието и идва от факта, че погледът на човек от там може да стигне до далечни километри във всички посоки. Гледка се разкрива към Пирин, Рила, част от Буйновското ждрело, Чала, а дори и планините в Гърция. Цяло приключение е изкачването до Орловото око. Достигнането до панорамната площадка с автомобил е невъзможно. По тази причина на входа на Ягодинската пещера се предлага наем на джипове, с които да се достигне до върха.

Покрай всичката тази красота, разбираш колко малък и незначителен си.... А сърцето ти се изпълва с любов и благоволение!