Bellissima Italia

Вашата оценка 5 от 1 глас
Има места, на които просто се чувстваш щастлив. И Италия е едно от тях. Вечна, богата, цветна, различна, опияняваща, завинаги в сърцето. Трябва да я усетиш, да я вкусиш, да я изследваш и да я запаметиш. Защото това „италианското“, което ще си вземеш от нея, ще топли душата и ще създава нестихващо желание да се върнеш, за да видиш още и още.
Днес сме в северната част на Италия, между Генуа и Пиза са сгушени Cinque Terre (Чинкуе Тере) или Петте земи - симфония от вода, камък, небе, зеленина и история.
Неповторимата смесица от античност, ренесанс, красиви сгради, живопис, музика, вкусна храна, лимончело, хаос, тълпи туристи и т.н... Къщите са разноцветни, надвиснали над морето, като че ли всеки момент ще се плъзнат или катурнат във вълните. При слънчево време картината е доста идилична - синьо море и небе, зелени храсти и лозя, пъстри каменни къщи. При мрачно време обаче става доста страшно. Морето придобива тъмно сив, почти черен цвят. Вълните се разбиват оглушително в тъмните зъбери, които вибрират и къщите сякаш едва се задържат на ръба. Какво ли е да живее човек в тях в бурните студени зимни дни?
До 1960г. единственият достъп до тези приказни села е бил морето или стръмни магарешки пътеки по склоновете. После е изградена жп линия, която почти през целия път минава през тунели. Дори и някои от гарите са в тунел. Коли в тези села няма, това е резерват и трябва да се пази. Атмосферата по улиците е неповторима - лодки вместо паркирани коли, безброй ресторантчета и кафенета (а какви аромати се носят…), висящи рибарски мрежи и много цветя – пъстри, свежи, просто великолепни, само за снимка. Не - за мнооого снимки! Следобед улиците като че ли заспиват, само местни пенсионери седят лениво под сенките на къщите и наблюдават улиците или разговарят. Селата са заобиколени от терасирани с къртовски труд склонове с портокалови и маслинови горички и лозя – типичен пейзаж за този район на Италия. Тук се произвежда специфично бяло вино, като гроздето се суши 40 дни на проветриво място преди да се използва. 5-те села Монтеросо ал маре (Monterosso al Mare), Вернаца (Vernazza), Корнилия (Corniglia), Манарола (Manarola) и Риомаджоре (Riomaggiore) са свързани и с пешеходни маршрути. Пътеките минават над морето, през автентични ферми, селски къщи и маслинови гори. Но най-красиво и впечатляващо е да се видят от морето. Пристанища няма, лодките и корабчетата спират до скалите, спуска се една дъска и с дружни усилия хората слизат и се качват. При лошо време това е невъзможно и единственият достъп е по жп линията. Но стига приказки. Вижте нашата галерия и преценете сами дали си струва да се посетят тези места.

Разгледайте нашите автобусни програми включващи посещение на Чинкуе Тере:
Лигурска ривиера и Болоня
Шедьоврите на Италия

А тук са всичките ни предложения за Италия:
със самолет
с автобус