Банско - целогодишна дестинация

Вашата оценка 5 от 1 глас
За какво се сещате при споменаването на Банско? За красивите писти с множество скиори и сноубордисти, за детски смях, ехтящ от летящите шейни, за аромата на капама от близката механа, за къщата-музей Никола Вапцаров или просто за очарователните улички, изпъстрени с безброй сувенирни магазинчета? Ние се сещаме за всичко това, но не само! Тъй като Банско е едно от любимите ни места за почивка в България, ние сме разучили района в детайли и бихме искали да споделим с Вас любимите ни места за разходка около града и любимите ни места за настаняване.

Разбира се, разходките и преходите в планината са винаги добро решение за свободното време, като маршрутите са с различна степен на трудност. Въпреки това, ако сте настроени за по-екстремни забавления, с които да вдигнете адреналина, избрали сте точния район. Може да пробвате планинско колоездене, планината е и изключително подходяща и за „офроуд” изживяване – с бъги или джип, вие сами може да изберете. Близостта на реките Струма и Места до града, осигуряват отлични условия и за рафтинг.

Горещо Ви препоръчваме Къщата на Дешка в Горно Драглище, където учат децата на стари традиции. Колкото и свободно време да имате трудно ще се наситите на най-различни занимания, за които са помислили на това място– приготвяне на чумлек, шупла, суи чушчи, сушен зелен фасул, боб „пратар” (расте на пръти), бурек под вещото ръководство на Дешка; посвещаване в местните занаяти тъкане на „разбой” (стан), предене на хурка, плетене на пет куки; вечерни разкази за народни поверия, традиции и разбира се танцуване на „оро”.

На няколко километра от Банско се намира язовир „Белизмата”. Ако сте любители на риболова това е отличен избор за Вас, а на по-малко от 20 км. от града е разположен рибарникът „Рила Фиш”, в който също може да разпуснете, а уловената риба може да се приготви на място. След приятния обяд Ви предлагаме да посетите паркът за реадаптация на танцуващи мечки до Белица. Разположен е в местността Андрианов чарк на 12 км. от гр.Белица, обл Благоевград и на 180 км. от столицата София. Простира се на 120 000 кв.м. и на надморска височина от 1200 до 1 345 м.

В село Баня и село Бачево има възможност и за конна езда.

Посетете и Байкушевaта мура. Дървото е на възраст от 1300 години. Черната мура - Байкушевата, е тази, която е с над 25 метра в диаметър, около 2,2 метра и почти 8-метровата обиколка на дървото. Тя привлича много туристи, които посещават Пирин планина, любители на природните красоти.

Не пропускайте Добърско. Селото става все по-известно сред туристите. Причината не е единствено старинната черква „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, която е част от Стоте национални туристически обекта и е под егидата на ЮНЕСКО. Посетителите са привлечени и от легендата за чудодейната сила на селището. Твърди се, че част от ослепените при битката в Беласица, 1014 г. войници на Самуил се заселват в Добърско. Това се дължало на факта, че тук намерили облекчение от лечебната вода от аязмото. Добърско се превръща в дестинация с добре развит еко-туризъм. В близост до селото има водопад, както и чудесни екопътеки, които са предпоставка за една прекрасна почивка из дебрите на Рила планина.

След богатата програма в околностите на Банско релаксираща почивка ще намерите в Мария-Антоанета Residence Apart Hotel **** - прекрасен хотел, удобно разположен в живописната местност на гр. Банско - Страгите в подножието на планината и в непосредствена близост до първа станция на кабинковия лифт.
Разгледайте хотела ТУК