Родопа планина – красива и мистична

Вашата оценка

 

                                                                                             Родопа планина – красива и мистична

  „Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си.“

                                                                                                                                                                    „Време разделно“ , Антон Дончев

  Родопите са мистика – няма друга такава планина, събрала безброй свети места, скрила в себе си много тайни, вдъхновяваща със своята красота и величие.
  Родопа е блян – по непознатото, по неоткритото, по различното.
  Родопа е обещание – за добро, за вярност, за вечност.
И най-важното, Родопа е любов – към природата, към хората, към корените ни.

  Магията на това приказно място е във всяко стръкче трева, всяко камъче по пътя, във всяка спираща дъха гледка, във всеки полъх на вятъра, в шумоленето на вековните гори.
  Попаднеш ли там те обзема чувство на свобода и със сигурност няма да ти се тръгва от там!
Легенди за Родопа планина:
-    Стари легенди разказват, че Родопа е била девойка, прочута с невиждана красота и харесвана всички Богове. Всеки я искал за себе си и се опитвал да я плени и открадне. Хора и Богове идвали, за да я видят и щом я видели, на мига се влюбвали в нея.  Бог Хемус бил особено ревнив и не искал никой освен него да я гледа. След като не можел да я опази от чуждите погледи, той вкаменил красивата девойка и тя станала планина.

-    Друга легенда разказва, че на мястото на Родопите се простирала необятна равнина, която била осеяна с красиви рози. Дъщерята на Зевс – Персефона често беряла рози там със своята свита. По време на една от разходките, ядосан на дъщеря си, Зевс превърнал най-красивата от приятелките й – Родопе, в планина.

-    Тракийска легенда разказва, че Родопе била митична тракийска царица, а Хемус- нейн брат. Те били деца на морски Бог. Веднъж те решили да се престорят на най-старите Богове, за които са слушали, че владеят водата и земята, птиците и животните. Старият Бог, владетелят на света като разбрал, ги превърнал- красивата Родопа в планина, а Хемус като видял сестра си, се уплашил и също се вкаменил. Оттогава двамата станали планини- Хемус ( тракийското име на Стара планина) и Родопа. Те стоят далеч един от друг, разделени от обширна низина, това било тяхното наказание.

-    Друга легенда гласи, че планината била наречена Родопа от египетски фараон на името на негова любимка, която е била родена по тези места. Върху монета, сечена във Филипопол(Пловдив), Родопе също е изобразена като млада и красива девойка, полегнала върху скала, тя държи в ръката си вечното цвете на Родопите – силивряка.

-     Според друга легенда, Родопа и Хемус били влюбени един в друг, но ядосали боговете и те ги вкаменили.


  Сигурно има още от интересните легенди, които могат да бъдат споделени. Ако Вие сте чували такива, ще се радваме да я споделите с нас.
  Ако ли не, това е добър повод да посетите това райско кътче на земята! Заслужава си!


Източници:
www.rodopchani.bg
www.omda.bg