Хисаря – „Лечебница от древността“

Вашата оценка
Хисаря – място за СПА и почивка, културен туризъм и наслада на малките неща от живота. Там можете да намерите това, от което се нуждаят духът и тялото ви – няма да съжалявате!

Хисаря, която от векове е известна с лековитите си минерални извори, е град, през който минават няколко високоразвити цивилизации, всяка от които оставя незаличима следа в историята на това вълшебно място, което си заслужава да бъде посетено от всеки един от нас.

От турски „Хисар“ означава крепост, но има анализи, които сочат, че произхожда от латинската дума „Caesarea“ или в превод „ царски град“ , с което се свързва миналото на това приказно място с минерални извори.

Най-голямото богатство на Хисаря е минералната вода, която допринася за разцвета на селцето, обявено през 1964г. за град. Той може да се похвали с титлата „Първият спа курорт на България“. Тук се полагат основите на професионалното балнеолечение в нашата страна.

Минералната вода буквално е навсякъде. Градът разполага с 22 извора. Слабата минерализация на изворите прави водата подходяща за вътрешна консумация, която има лечебен ефект при бъбречно - урологични, жлъчни, стомашно-чревни и чернодробни заболявания. Външните процедури са препоръчителни при проблеми с опорно - двигателния апарат, обмяната на веществата и ендокринната система, гинекологични заболявания.

Благодарение на всички тези качества на минералната вода, град Хисаря е награден с грамота през 2012г. за „Спа дестинация на Балканите“.

Територията на града, която се намира в пределите на някогашната крепост, с всички запазени паметници на културата – крепостна стена, амфитеатър, обществени сгради, Християнски базилики, казармени помещения, вили, терми и римска гробница, са благоприятстващи за развитието на културен туризъм в района.

Градът е известен и със своите прохладни и красиви паркове, които ще ви откъснат от градската атмосфера.

Хисаря предоставя на своите гости много възможности за настаняване- от малки семейни къщи за гости до 4-звездни луксозни хотели, които са оборудвани със съвременни СПА и балнеологични центрове.

Курортът разполага и с различни видове развлечения и спорт – плуване в открити и закрити басейни с минерална вода, тенис, волейбол, баскетбол, колоездене, конна езда, мотокрос, пейнтбал, както и възможност за лов и риболов.

За любителите на виното, Хисаря е известен с традициите си в лозаро - винарството. Дегустацията на местни вина в няколко изби са част от гостоприемството на местното население.

Колоритът на едно място включва и неговата кухня. В Хисаря задължително трябва да се опита поне едно от местните кулинарни ястия – печено агне в тава по Гергьовски, свинска кавърма, телешки език, пълнен с праз, тракийски гювеч със свинско месо.
Нито древната история, нито минералните извори, нито културните забележителности и мекия климат имат значение, ако ги няма местните хора, които от векове са съхранили старите български традиции. В Хисаря човек се чувства у дома, заобиколен от гостоприемство, уют и сърдечност!

Ако все още не сте посетили това вълшебно местенце не му мислете, а си подарете една незабравима почивка за Вас и за хората, които обичате.

Изберете България! Изберете българското!