Да "потънеш" в Созопол - история, култура и плажове

Вашата оценка
Да "потънеш" в Созопол - история, култура и плажове

Градът в който всеки ден се влюбваш в необятността на синьото море...небе...Където усещаш, че ако Созопол беше човек, щеше да те е обгърнал в топлата си юлска прегръдка. Вървиш и не можеш да спреш да се усмихваш...Наслаждаваш се. Вълните имат умението да отнасят всичко негативно далеч от теб.
Романтичната атмосфера на Стария град с тесните си калдъръмени улички, къщи с високи огради върху каменни основи с тухлени стени и външни дървени дъски, типични за черноморието, го правят от най-очарователните ни места.
Времето в Созопол има различни измерения - все още се виждат рибари в дървени лодки които ловят това, което морето може да предложи; възрастни жени седят пред живописните къщи, разговарят, плетат, продават прясно набрани смокини, домашно приготвени конфитюри и желета.Междувременно с почти всяка наша крачка, стъпваме върху останки от миналото.

Созопол е най-старият град по българското Черноморие. Според историците първите му обитатели са се появили преди 6 000 години. Провлакът, който сега съединява Стария град с континента, се е образувал след 5 век пр. Хр. Според античните писатели, през 611 г. пр. Хр. група преселници от малоазиатския град-държава Милет и от град Фокея са основали на днешния созополски полуостров нов полис, който нарекли Аполония. Големият и естествено закрит от островите пристанищен залив дава възможност за развитие на търговията. След 330 г. Римската империя е разделена на две и Аполония става още по-важен търговски център, само на 12 часа път по море от столицата Константинопол. Тогава Аполония сменя и името си на Созопол, вероятно във връзка с въвеждането на християнството като официална религия. Созополис на гръцки означава „спасеният град“. В началото на 5 век той вече е седалище на епископ.
Градът влиза в пределите на Българската държава през 705 г. До падането му под османско владичество той няколко пъти се връща във Византия и обратно като част от България. Турците го превземат през 1453 г. През средновековието до 19 век той е главно българско пристанище със специален статут — част от жителите му били данъкоплатци в лично владение на турския султан.През Средните векове в Созопол и околностите му е имало много църкви и няколко манастира. Най-голям е „Св. Иван“ на едноименния остров. На острова с манастира „Св. Кирик и Юлита“ днес е разположена Военноморската база.

През 1829 г. градът е превзет от руска ескадра и в околностите му били изградени фортификационни съоръжения. След мирния договор, който връщал града в пределите на Османската империя, цялото население, страхувайки се от репресии, се изселило на Кримския полуостров в Русия. Техните потомци днес са известни като „кримски българи“. Загубил водещата си роля на голямо пристанище през 19 век Созопол остава предимно рибарско селище. От началото на 20 век е туристически и културен център. Богата културна програма има около 17 юли, ден на Св. Марина — покровителка на града. През цялата година из Стария град можете да видите художници, рисуващи върху картон или направо върху платната старите къщи, лодките, скалите... Поети, драскащи в тефтерите „стихове от натура“. Улични музиканти и артисти.

Всяка година през септември тук се провеждат Празниците на изкуствата „Аполония“, организирани от едноименната фондация. "Аполония" се ражда през 1984 година, благодарение на Димо Димов. Единственото по онова време събитие в българската култура, обхващащо всички изкуства, създадено от артисти за артисти. През 2019г, на 35 юбилейно издание на Празниците на изкуствата „Аполония“, акцент бяха „Плаващите кейове“ на Кристо. Едни от най-големите ни звезди озаряват созополското небе края на август-началото на септември.

Плажната ивица на Централния плаж на Созопол е просторна, но почти винаги препълнена с хора. Морската вода в залива е плитка и спокойна. Рядко има големи вълни.Любителите на плажните атракциони могат да се забавляват с водни ски, банани, парашути, джет и др.
Плаж Харманите е носител на престижната награда на Европейския съюз Син Флаг. Плажът е с дълга и широка плажна ивица. Има много платени чадъри, но е оставено място и за собствени такива. Водата в залива е синя и спокойна. През активния сезон, плажът много често е препълнен с туристи. Около плажа има много заведения, клубове, дискотеки и затова е предпочитано място за по-млади хора, но е подходящо и за семейства с деца, тъй като в близост има много хотели.
Плаж "Каваците" се намира в залив, на около 3км южно от град Созопол. Плажът се намира близо до стария път Созопол – Дюни. Плажната ивица е заобиколена от гора тополи, откъдето идва и името на плажа ("кавак" от турски означава "топола"). Плажът има охраняема и неохраняема зона. Пясъкът е фин, жълт. Дъното е равно, пясъчно. Предлагат се под наем чадъри и шезлонги, но има и безплатен участък, който се простира предимно в неохраняемата зона. Край плажа са разположени няколко заведения за хранене и бар. В близост до плажа се намират къмпинг "Каваците" и къмпинг "Смокините". До плажа има и платен паркинг. Близо до плаж Каваците има хотели и автобусни спирки, където може да се хване автобус до Созопол, Бургас, Приморско и Царево.