Как да разнообразим лятната си почивка?

Вашата оценка
Лятната почивка е време за отдих и релаксация, за безброй спокойни часове на плажа, солена вода и хубаво настроение. Но защо да не я превърнем и в нещо повече? В настоящата статия сме подбрали специално за Вас няколко интересни места, разположени на Българския морски бряг, които заслужават да бъдат посетени. Гарантираме Ви, че тези необикновени места ще превърнат всяка традиционна почивка в интригуващо преживяване.

Маслен нос
Маслен нос се намира само на 6 км от Приморско, край залива Света Параскева, и е известен като един от най-красивите по Южното Черноморие. Името на неповторимия природен феномен се свързва с легендата за смъртоносните скални брегове, в чиито стръмни склонове са се разбивали десетки кораби, пренасящи зехтин, оттам и прозвището му - Маслен нос.

Скалният Свинкс край Синеморец
Причудливият скален феномен е разположен в устието на река Велека, не далеч от куротното селище Синеморец. Интересът към уникалната забележителност е продиктуван не само от приликата му с чудните египетските фигури, но и от негова мистичност. Някои хора вярват, че точно тук са концентрирани божестени сили, способни да изпълняват желания. Според други, място някога е приютявало тракийско светилище. Факт е, че и днес скалният феномен продължава да крие своите тайни и понякога, ако той не е подходящо осветен, може да го подминете, без да му обърнете внимание.

Крепост Вълчаново кале
Крепостта е разположена в подножието на скалистия, обгърнат от вековни дървета връх, в близост до курортното селище Аркутино. Тя е по-известна сред местните с името Лъвската глава поради нетрадиционната си и причудлива форма. Самият скален масив има вулканичен произход. По времето на османското владичество Вълчан войвода – защитникът и закрилникът на Странджа планина, е използвал крепостта за свой щаб, откъде идва и наименованието й.

Кухата могила
Античната куполна гробница, известна още като Кухата могила, се намира близо до курорта Поморие – на по-малко от 1км. Кухата могила е единствената гробница на целия Балкански полуостров, в която са смесени архитектурите на типична тракийска куполна гробница и римски мавзолей. Според историците, могилата е използвана като светилище от древните траки и в нея са се извършвали религиозни ритуали свързани с култа към слънцето.

Бегликташ
Бегликташ е тракийско светилище и древна обсерватория, намираща се не далеч от курортното селище Приморско. Според учените светилището е имало три основни функциите, а именно слънчев часовник, календар и храм. Съществува легенда, според която „пътя на изпитанието” или лабиринта, образуван от системата скални коридори около светилището, е пътят, по който преминава тракийският певец Орфей, в опит да спаси своята любима от подземното царство.